Naprednije metode pripreme i analiziranja sami po sebi nisu garancija kvalitete kalibracijskih mješavina. Mora se voditi računa i o sljedećim instrumentima:

Stabilnost

Boca prilično utječe na stabilnost mješavine. Moderna sredstva, koja su nam na raspolaganju za ispiranje i sušenje, omogućavaju pripremu boce sa izuzetno niskim sadržajem nečistoća i vlage. Stroga mjerila u svezi poroznosti unutarnjih stjenka i sadržaja ostataka u plinskim bocama, te metode atestiranja boca, garantiraju stabilnost na dugi rok koji može i premašiti zakonom određeni rok za redovni pregled boce.

KONTROLA KVALITETE ULAZNIH SIROVINA

Kako bismo izbjegli mogućnost unošenja nečistoća (u ppm ili ppb) iz osnovnih komponenti u mješavinu, postavljeni su jasno definirani zahtjevi u svezi čistoće ulaznih komponenti. U tu je svrhu pripremljena linija ulaznih komponenti koje se pojedinačno analiziraju.

PRAVILNI IZBOR REDUKTORA TLAKA

Utjecaj nepravilnog izbora ili upotrebe reduktora tlaka često se podcjenjuje. Čak i najmanji gubitak može uzrokovati retrodifuziju s postupnim onečišćenjem cjelokupne distribucijske linije i aparata. Omogućiti se mora propuhivanje linije kako bismo izbjegli unos nečistoća koje putem neželjenih supstancija mogu ozbiljno ugroziti koncentraciju mješavina. Stručnjaci ISTRABENZ PLINOVA kod izvedbe sustava za distribuciju plinova osiguravaju kvalitetu proizvoda sve do njegove upotrebe.

POZNAVANJE OGRANIČENJA KAPACITETA

Sastav, koji se zahtijeva na papiru, ne može se uvijek izvesti i u mješavini, i to uslijed sljedećih razloga.

 1. Kemijske reakcije između sastojaka.
 2. U tekućim mješavinama brzo hlapljivi sastojci isparavaju brže od onih s nižim tlakom isparavanja. To uzrokuje znatnije promjene kod sastava tijekom upotrebe (nehomogenost      mješavine zbog plinske i tekuće faze).
 3. Previsoki sadržaj vlage u plinovitoj mješavini može uzrokovati kondenzaciju.
 4. Sigurnosna ograničenja tijekom proizvodnog procesa ograničavaju koncentraciju mješavina s lako zapaljivim komponentama.

PODACI KOJI VAŽNI KOD NARUČIVANJA MJEŠAVINA

 • sastav mješavine i osnovnog plina
 • jedinice mjerenja koncentracije (ppm težine, ppm volumena, % težine, mg/m³, mg/Nm³…)
 • veličina boce
 • klasifikacija željene mješavine (certificirana, posebna , visoki standard…)
 • ako se radi o posebnim mješavinama, mora se navesti:
  – tolerancija pripreme (% relativni)
  – preciznost analize (% relativni)
  – moguće pozivanje na međunarodne standarde
 • nečistoće koje mogu utjecati na vaš proizvodni proces ili na vaše analize
 • certifikat o nečistoći, ako je to potrebno